Termékpiac hírek

Tanácsok tapétázáshoz

Tanácsok tapétázáshoz
Mielőtt a tapéta csomagolását eltávolítanánk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a tapéták gyártási száma megegyezik! Ha ez nem lehetséges - például pótlólagos vásárlás miatt -, a különböző gyártási számú tapétákat külön falfelületen, a többi tapétatekerccsel nem összekeverve célszerű felhasználni. A tapétázás befejezéséig mindenképpen őrizzük meg minden tekercs címkéjét!
A fal előkészítése

Ideális esetben a régi tapétát, tapétaragasztót és festéket eltávolítjuk, a fal hibáit gletteléssel eltüntetjük, és simára csiszoljuk a falfelületet, majd átkenjük tapétaragasztóval a fal szívóképességének csökkentése érdekében. Ha a régi, papír alapú tapétát vízzel vagy tapéta-leoldó folyadékkal többször átkenjük, és megvárjuk, amíg megpuhul, egy spaklival vagy tapétakaparóval könnyen el tudjuk távolítani. Ha ezt követően nagyobb mélyedések, vakolati sérülések maradtak a falon, akkor ezeket réskitöltő anyaggal javítsuk ki. A letisztított, kijavított falat kenjük át mélyalapozóval. Ha korábbi tapétára tapétázunk rá, ellenőrizzük annak állapotát, és mindenképpen portalanítsuk. A tapétázandó fal minden esetben legyen portalan és száraz!

 tapétázás

Emoción tapéta


Méretre szabás

A tapétacsíkok felragasztása előtt jelöljük ki a vízszintes vezetővonalat, ehhez illesztjük majd a levágott tapétacsíkot. Ehhez a művelethez mérőszalagra, ceruzára, ollóra, késre és acélvonalzóra lesz szükség. A tapétacímkén található mintaillesztés jelének figyelembevételével vágd le a csíkokat a falhossznak megfelelően, oldalt 5-10cm ráhagyással. Mintás tapétáknál számításba kell venni a raportot, vagyis a mintaismétlődést, ami azt jelenti, hogy a pontos illesztések - amelyek nem törik meg a mintát - és a leszabott felesleg miatt nagyobb mennyiséggel kell számolni az adott felületre!

 lakberendezés

Chateau tapéta


A ragasztás szabályai

Ehhez a művelethez kefét, gumihengert vagy festőhengert kell használni. A tapétacsíkok felragasztása a tapéta anyagától, típusától függően különböző lehet. Jelöld be a levágott tapétacsíkok tetejét a tapéta hátoldalán, hogy az egyes lapok biztosan egyirányba álljanak. Egyenletesen kenjük a tapéta hátoldalára a sűrű, erős ragasztót, különösen ügyelve a szélekre. Egy falfelület első csíkját vízszintező vagy függőón segítségével állítsuk függőlegesre. Az utolsó csíkot 2-3cm-re hajtsuk át a következő falszakaszra, így rátapétázva tudjuk a folytonosságot biztosítani. Mindig másfél centiméter átfedéssel ragaszd az előző csíkra a tapéta széleit - ügyelj rá, hogy az átfedéssel ragasztott csíkok a fény felé essenek, így kevésbé fognak látszani. Felrakás után, a függőleges szélek lesimításakor nedves szivaccsal rögtön töröld le a felesleges tapétaragasztót.A plafon tapétázásánál figyeljünk arra, hogy ne a tapétacsíkot, hanem inkább a mennyezetet kenjük be ragasztóval. Kerüljük a túlzott fűtést és a huzatot. A gyors száradás a tapéta zsugorodásával járhat, és az erős ragasztókötés kialakulását is gátolja.

 tapétázás házilag

Sogno grande tapéta


Papír- és habosított tapéta felrakása

A falhossznak megfelelően levágott tapétacsíkot bekenjük a sűrűre kikevert tapétaragasztóval, majd a ragasztózott oldalát egymásra hajtjuk. Amikor a megfelelő ázási idő letelt ( kb. 5 perc ), a papír megpuhult, akkor a lapot széthajtva a falra helyezzük, a helyére igazítjuk, majd a tapétázókefével a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra. Fontos, hogy az egyes csíkok lehetőleg azonos ideig ázzanak, puhuljanak. A felrakás során esetleg kikenődött tapétaragasztót azonnal nedves ronggyal távolítsuk el a tapéta felületéről!

 


Forrás: tapetakarnis.hu
06 30 972 8043
karnisok@gmail.com

 


-bv-

További termek  hírek: termekpiac.com