Termékpiac hírek

Szerelési tanácsok kerékpárosoknak

Szerelési tanácsok kerékpárosoknak
A Bike Corner kerékpár webáruház kínálata a városi kerékpározás kedvelőire helyezi a főbb hangsúlyt, Neuzer kerékpárok forgalmazásával. Vásárlóik ezen kívül a FORCE alkatrész család palettájáról választhatnak kerékpáros kiegészítőket és sport ruházati termékeket.
A kerékpározás technikai sportág, még a hobbikerékpáros is ki van szolgáltatva a technika ördögének. A kerékpárosok két táborra oszlanak: a mechanikai szerkezetek és a technikai vívmányok iránt fogékonyak érdeklődnek a kerékpár karbantartása, teljesítményének maximalizálása iránt, míg mások az őket kiszolgáló eszközként tekintenek rá, és a legkisebb hibával is a szervizbe viszik a drótszamarat...
Mindkét álláspont érthető: nem érdemes mindenkinek a kerékpár-karbantartás minden apró fortélyát elsajátítani, de bizonyos, egyszerű feladatok megoldása praktikusabbá teszi a kerékpár használatát. Mint ahogy lakásunk villanyizzóinak saját kezű pótlása is hasznos ismeret, kerékpárunkon a gumifoltozás vagy a lánc rendszeres kenése sem éppen felesleges készség...

kerékpár
Neuzer Balaton Eco 1S BC

Ellenőrzés
Rendkívül fontos, hogy minden kerékpározás előtt gépünk állapotát ellenőrizzük, mellyel elkerülhetjük, hogy útközben jelentkezzen a meghibásodás, amelynek megoldása komoly nehézségekbe ütközhet, testi épségünkre is veszélyes lehet.
Ezen felül számos olyan mindennapos szerelési művelet van a kerékpáron, melyet minden kerékpárosnak ismernie kell. Ilyen a kerekek kiszerelése, visszahelyezése, mely elengedhetetlen a defektszereléskor, a kerékpár gépjárműben való szállításakor.A harmadik alapművelet a kerékpár megtisztítása, a lánc kenése, a külső gumi ideális nyomásának biztosítása.

 kerékpározás

Neuzer Cruiser Beach ECOBC 1S

 


Vészhelyzet

Ha kerékpározásunk során otthonunktól eltávolodunk, előbb vagy utóbb szembesülni fogunk egy olyan helyzettel, ahol útközben kell egy hibát megoldanunk. Erre célszerű felkészülni mind a szükséges eszközök, szerszámok tekintetében, mind pedig a leggyakrabban felmerülő hibák megoldásának elsajátításával.

Defekt

A leggyakoribb felmerülő hiba, mely ellen nem sokat tehetünk (még a profi versenyzők életét is megkeseríti), a rettegett defekt. Azért a megelőzés terén van tennivalónk: az indulás előtti rendszeres ellenőrzés során vizsgáljuk meg a köpeny futófelületét, és távolítsuk el a beékelődött szilánkokat (lehet, hogy néhány fordulat múlva éppen áthatolna a belső gumi falán...) Emellett vizsgáljuk meg az oldalfalat is, esetleges nagyobb repedések esetén cseréljük ki a köpenyt. Menet közben pedig kerüljük ki az üvegszilánkokat, kátyúkat, így valamelyest csökkenthetjük a defektek gyakoriságát, de kizárni teljes egészében nem tudjuk.

 kerékpár szerelés

Neuzer Bobby City 18sp 24 N-Tech BC


Lánchiba

A második leggyakoribb útközben fellépő hiba a lánc szakadása vagy beszorulása. Beszorulás esetén meg kell próbálni ugyanott kibújtatni, ahol bebújt, tehát általában az első lánckerekek és a láncvilla közötti résen. A lánc rugalmas, de mint tapasztalni fogjuk mégsem eléggé. A beszorulást a lábunk erejével értük el, így kézi erővel nehezebb dolgunk lesz, de a hajtókar forgatásával sokszor sikert érhetünk el. Ha nem sikerül, bontsuk meg a láncot, majd az alábbiak szerint szereljük össze.

Régebben a láncok ritkán szakadtak, manapság a rendkívül keskeny 9 vagy 10 fokozathoz tervezett darabok sajnos annál gyakrabban. Sok esetben a szakadást a helytelen összeszerelés vagy a lánc korábbi beszorulása során elszenvedett sérülés okozza. A szakadás során az egyik szegecs kicsúszik a külső lap nyílásából, és a lánc szétnyílik. A teljes szakadás előtt a váltóból érzékelhető a kattogó hang, így ilyen esetben azonnal álljunk meg, és vizsgáljuk meg a lánc állapotát. Ha a lánc teljesen szétnyílik, elszakad, sokkal nehezebb lesz megjavítani, tönkre teheti a váltókat, a vázat, illetve eséshez, komoly sérüléshez is vezethet.Bővebben: bikecorner.hu/bikemag.hu
20/227-1786
info@bikecorner.hu

 


-bv-

További termek  hírek: termekpiac.com