Termékpiac hírek

Mennyi idő alatt térül meg egy napkollektor ára?

Mennyi idő alatt térül meg egy napkollektor ára?
A napkollektor árának megtérülése nagyon sok tényező függvénye. Függ a terület földrajzi adottságaitól, elsősorban a napsütéses órák számától, ezen kívül erősen függ a felhasználók számától, valamint a mindenkori energia áraktól.
Ennek fényében elég nehéz feladat a napkollektor megtérülési idejét meghatározni, nem is lehet pontos adatokkal szolgálni ezzel kapcsolatban. A szakemberek is csak egy átlag értéket tudnak mondani, mely jelen esetben hazánkra vonatkozik és egy átlagos családi ház fogyasztására.

síkkollektor

Napkollektorok a napkollektoraruhaz.hu webáruházban

A napkollektor megtérülési ideje különbözően alakul annak függvényében, hogy fűtés rásegítésre is, vagy csupán meleg víz előállítására van telepítve. Fűtés esetében nagy mértékben befolyásolja a ház szerkezeti és szigetelési minősége, mely a falak és a nyílászárók együttes hőáteresztési képességétől is függenek. Ezen felül, a szellőztetési rendszer is igen fontos tényező a kérdésben.


A meleg víz előállításának tekintetében a megtérülési idő fordítottan arányos a felhasznált meleg víz mennyiségével, tehát, minél több a meleg víz fogyasztás, annál gyorsabb a megtérülési idő. Éppen ezért ésszerű nagy felhasználással rendelkező lakóközösségek számára ezt a módszert választani.


Fűtésre használatos napkollektoros rendszer kiépítése jóval költségesebb, mint amely csupán meleg víz előállítására használatos, ebben az esetben a megtérülési idő átlagosan 10-15 évben határozható meg. Mivel a napkollektor élettartama várhatóan harminc év, ezért a megtérülés, az élettartam felénél eléri a kívánt mértéket, a második felében a napenergia felhasználás nyereségessé válik. Ez egy hosszú távú befektetés, mely minden esetben megtérül.


Meleg víz előállítás esetén, amennyiben lakóközösségek, vagy vendéglátóipari egység a felhasználó, tehát nagy mennyiségű a meleg víz fogyasztás, a megtérülés akár öt év is lehet.

 


Forrás: napkollektoraruhaz.hu
telefon: 06 30/ 278-1617
e-mail: bacsklima@t-online.hu

 

 


-bv-

További termek hírek: termekpiac.com