Termékpiac hírek

Köles a gluténmenetes táplálkozásban

Köles a gluténmenetes táplálkozásban
Az alter.hu webáruház fenntartói fontosnak tartják, hogy hazai termékek kerüljenek a magyar lisztérzékenyek asztalára, ezért minden megfelelő minőséget előállító és gluténmentes tanusítvánnyal rendelkező magyar gyártó termékét forgalmazzák. Ezen kívül megtalálható üzletünkben a legtöbb gluténmentes import termék is.
A kölessel kapcsolatos első információk Kr. előtt 7000-5000 év közötti Kínából származnak. Észak-Kína területén már a neolitkorban a legelterjedtebb és talán az egyetlen őshonos gabonanövény a köles volt.A síremlékek tanúságai szerint az Egyiptomiak is termesztettek, fogyasztottak kölest.Az ó- és középkori Magyarországnak is jelentős gabonája volt, szerepe később, koronként változott.

gluténmentes táplálkozás
Kölesgolyó

Az Európában élő emberek egy része napjainkban kezdi újból felfedezni ezt a gabonát, miközben a Földön a népesség 1/3-ának a köles ma is alapélelme. Főként Afrikában, Indiában, Ázsiában termelik. A köles sok napfényt, melegséget igényel. Akkor növekszik a legjobban ha - legalább három hónapon át - süt a nap.A kölest napjainkban kezdjük ismét felfedezni, ezért a termesztésében, fogyasztásában tapasztalt csökkenő tendencia megfordult.Összetétel élettani szempontból nagyon kedvező. A gabonák közül az egyik legkevesebb szénhidrátot tartalmazza (57 % körül). Eszenciális zsírsav tartalma jelentős, teítettlen zsírsavakban gazdag.Jelentős foszfor-, kalcium-,magnézium-, szilicium- és a vastartalma van, valamint az ezek felszívódását elősegítő összetevőket is ideális mennyiségben tartalmazza.
gabona

Naturbit köles


Napi 100 g. köles fogyasztása a vasbevitel 50%-át is fedezheti.

Kiemelkedő élettani hatása alapján a népi gyógyászatban számos betegség kezelésére is ajánlották. Jótékonyan hat a kötőszövetek állapotára, serkenti az immunrendszert, és mivel természetesen gluténmnetes a lisztérzékeny diétában fontos szénhidrát, rost, aminosav, vas és vitamin forrás.

Nemcsak a tápanyag összetételt teszi változatossá, de konyhatechnológiai szempontból is sokoldalúan elkészíthető, annak ellenére, hogy az embernek a kölesről csupán a kása jut eszébe.
egészséges táplálkozás

Köles liszt


Receptek
Köles-Krém leves

Hozzávalók:

1 bögre köles
1 db közepes lilahagyma
1 db közepes sárgarépa
½ csésze tejszín (nem édesített)
fűszerek - bazsalikom, koriander, majoranna, gyömbér só (ízlés szerint)

Elkészítése:

A kölest kiválogatom, jól átmosom - 3 szoros vízben - fedő alatt puhára főzöm (kb. 10 perc) A sárgarépát és a hagymát apró kockára vágom, megpárolom, hozzáadom a köleshez, a tejszínnel felöntöm, fűszerezem, összeturmixolom. Melegen tálalom.Köleses szendvicskrém

Hozzávalók:

1 csésze főtt köles
1 nagyobb szál párolt sárgarépa
1/3 csésze mogyoró vagy szezámmag

½ csésze víz

Elkészítése:

Az összes hozzávalót turmixba teszem, homogén masszává turmixolom.
Kenyérre kenve azonnal fogyasztható, hűtőszekrényben pár napig eltatható.


Fejtő Nóra

 


Forrás: alter.hu
Alter Játék Kft.
Telefon: 06-20-5577442
E-mail: info@aruhaz.alter.hu

 


További termek  hírek: termekpiac.com