Termékpiac hírek

Füstölt, fűszeres és ízletes hungarikum

Füstölt, fűszeres és ízletes hungarikum

A szinte mindenki áltlal ismert hungarikummá minősített gyulai kolbászt csak hazánkra jellemző alapanyagokból készítik.

A terméket Gyula és Békéscsaba városok határain belül állítják elő. Története pedig egészen az 1880-as évekig nyúlik vissza. A hentesmesterek már ebben a korban komoly felkészültséggel rendelkeztek, így nemcsak hazai, de nemzetközi vásárra is elvitték. 1910-ben pedig ifjabb Balogh József a brüsszeli világkiállításon aranyérmet nyert vele, így hamar nemzetközi hírnévre tett szert.
 
Gyulai lángolt kolbász - csípős
Gyulai lángolt kolbász - csípős
 
A nagyüzemi gyártása azonban Stéberl András hentesmester nevéhez fűződik, aki Balogh József műhelyében dolgozott, így ismerte a munkálatokat. 1935-ben a kolbász, már arany diplomát nyert a világkiállításon. Ezután pedig megnyílt az egyik legnagyobb húsfeldolgozó.

Gyulai lángolt kolbász - csípős
Gyulai hentes kolbász
 
A Gyulai kolbász éppen attól olyan különleges, hogy a legjobb hozzávalókból készül. Hogy mitől ennyire finom? A magyar hússertés fajta, mangalica és magyar lapály fajtákkal keresztezett és hibridjeik egyedeinek feldarabolt húsából és kemény szalonnájából készül. Az iparjogvédelmi oltalom alatt álló kolbász kellemes füstölt illatát, fűszeres, harmonikus ízét imádják a magyarok és a külföldiek is.

 

 képforrás:gyulahus.hu

N.O.