Termékpiac hírek

A nemez

A nemez

A legősibb textilanyag, amit gyapjúból erős gyúrással víz segítségével a "nemezeléssel" kapunk. A nemez szó iráni /perzsa/ eredetű és jelentése "ver", a nemezt készítésénél ugyanis összedöngölik, "összeverik", illetve kallálják /összegyúrják/.

Hazája Közép és Belső-Ázsia, de ismerték Anatóliától a Balkánon át egészen Európának azon részéig ahol juhtenyésztéssel foglalkoztak. Ázsia legelőin kevés a fa, viszont gyapjú van elegendő mennyiségben. A nomád életformához igazodó anyagot kellett találni, ami könnyen mozdítható, szállítható és tartós, kevés szerszámra van szükség előállításához, ez a nemez. Ahol még az állattenyésztés és a nomád életforma valamilyen módon fennmaradt, ott még ma is készülnek ezzel a technikával használati tárgyak.

 

 

 nemezelés

Nemez takaró  (Készítette: Király Tamás)

 

A nomád népek életének szerves része a nemezkészítés és kultúrájuknak is részét képezi. Szertartásaikban igen fontos helyet foglal el a nemez. A nemeznek mágikus erőt tulajdonítottak. Nemezből kivágott és kivarrt istenek óvták a jurta lakóit, melyeket a jurták falain felfüggesztve találunk. Úgy tartották, a nemezen alvás erőt ad. A sámánkultusszal kapcsolatos tárgyak szintén nemezből készültek. Nemezből készült nemezidolok vigyázták életüket, fohászkodtak hozzájuk. Az Altáj lábainál, Pazirikban,1993-ban feltártak egy temetkezési helyet. Itt találtak négy nemezből készült hattyút, melyek valószínűleg mágikus szimbólumok voltak. A törzsfőket nemezen emelték magasba megválasztásukkor, és a menyasszonyok is nemezszőnyegen ültek a szertartás alatt. Ha valaki hosszú útra indult, nemezszőnyegre ültették, hogy utazása során szerencsével járjon. A fehér nemez a legértékesebb, a tisztelet jele volt.

 

nemez

Szarvas  (Készítette: Király Tamás)

 

Belső-Ázsiában mindig az asszonyok feladata volt a nemezkészítés. Minden évben a megfelelő időben, még ma is ők készítik családjaik számára a szükséges nemeztakarókat. A készítés technikája mit sem változott az idők folyamán, mintakincsükben helyi sajátosságok, hagyományok érvényesülnek. Az asszonyok őrzik a nemez szellemiségét, és adják tovább még ma is lányaiknak a nemezkészítés tudományát. A kisebb lánygyermekek anyjuk mellett megtanulják a nemezkészítés minden mozzanatát és 8-10 éves korukban már ők is el tudnak készíteni egy kisebb takarót. Mire férjhez mentek addigra maguk készítették el a hozományukat képező nemeztakarókat is.

A takarók kalákában készülnek, rokonok, szomszédok jönnek segíteni. Igen nehéz munka egy takaró elkészítése, jól jön minden segítő kéz. Évente 5-6 nemez készül családonként. A gyapjút maguk készítik elő nemezeléshez. A nemezek általában kétoldalasak. A kevésbé mintás oldalt használják hétköznapokon, a díszesebb oldalt ünnepnapokon. Ezeket a takarókat vagy az ágyak letakarásához, vagy a földre szőnyegnek használták. A legősibb minták a Nap és a Hold volt, de mindenkinek meg voltak a maga mintái, amik a hagyományokon alapultak. A fehér színű nemez a legritkább és a legértékesebb. Leggyakoribb színek a narancssárga, a vörös és a barna voltak.

 

 

 nemezkészítés

Királyi út  (Készítette: Király Tamás)

 

Törökországban mesteremberek, a "kececik" készítik a nemezt többnyire megrendelés alapján. A nemezkészítés hagyománya apáról fiúra száll. Kizárólag férfiak dolgoznak ezekben a műhelyekben és néhol még archaikus eszközöket használnak a gyapjú előkészítése során.

Elsősorban takarókat, szőnyegeket, izzasztókat /nyereg alá való takarókat/ készítenek, de mellény, kalap, cipőbetét is készül nemezből. A híres konyai táncoló dervisek jellegzetes magas süvege is nemezből készül. Egy egy területre jellemző motívumok kialakultak. A mester előrajzolás nélkül, fejből rakja ki a mintát, sokszor még a megrendelő nevét is beleírva. A gyapjút vásárokon szerzik be vagy a megrendelő maga viszi. Néhol még a festést is festőnövényekkel végzik, bár lényegesen több idő szükséges hozzá.

Mivel Törökországban még mindig foglalkoznak juh tenyésztéssel, és mert a török emberek igen hagyománytisztelők, még napjainkban is találunk nemezkészítő műhelyeket, mestereket, bár számuk fokozatosan csökken.

 

A nemez takaró megvásárolható a plaza.bekesmegye.com webáruházban.

 

Webáruház: plaza.bekesmegye.com

 

Forrás: nemez.hu

 

-bv-

Szóljon hozzá a fórumon! forum.mconet.biz
További termek  hírek:
termekpiac.com