Termékpiac hírek

A hagymás, gumós, hagymagumós, rizómás növényekről

A hagymás, gumós, hagymagumós, rizómás növényekről
A fexin.eu webáruházban kíváló minőségű virághagymák kaphatók, melyek Hollandiából érkeznek. Nagy választékban találhatunk itt még olyan jól ismert virágokat, mint pl. tulipán, nárcisz, dália vagy lilom, de ha különleges, kevésbé ismert növényeket, esetleg ritkaságokat keresünk, a webáruházban azt is megtaláljuk.

Négy típusba sorolhatjuk ezeknek a növényeknek a raktározószerveit:


 


hagymás növény

Korai sáfrány


1. Hagyma: viszonylag bonyolult felépítésű szerv. Több rétegben elhelyezkedő húsos levelekből áll, ezekben raktározza a növény a vizet és a tápanyagokat. A hagymalevelek egy rövid hajtást vesznek körül, amelynek szárrésze az úgynevezett tönk. Ennek felső részén található a csúcsrügy, amelyből a hajtás, azaz a levelek, a szár és a virág kifejlődik. A hagyma külső levelei hártyásak, szárazak, ezek védik a hagymát a kiszáradástól és a külső sérülésektől. A tönk alsó részén fejlődnek a hajtás eredetű gyökerek. (Hagymás növény pl. a nárcisz.)


virág

Rojtos szélű tulipán2. Hagymagumó: átmenet a hagyma és a gumó között. Vastag, húsos tengelyrésze van, ebben halmozódnak fel a tartalék tápanyagok. Ezt a részt erőteljesebb, de vékony, hártyás levelek burkolják, húsos hagymalevelek azonban nincsenek. Ezért közelebb áll a gumóhoz. (pl. sárfány, recéshagymájú nőszirom).


3. Gumó: sokkal egyszerűbb felépítésűek, mint a hagymák. Külső rétegük megvastagodott és durva felületük van. Rajtuk gömbölyded, vaskos törpehajtás található, alig megkülönböztethető allevelekkel. Ezek hónaljában apró rügyek fejlődnek, ameyekből föld feletti hatjás vagy gyöktörzs fejlődik. Ha a növény szára duzzad gumóvá azt szárgumónak (pl. ciklámen), ha a főhajtás alsó, tarackszerű ága, akkor ággumónak (pl. burgonya) nevezzük.

4. Gyöktörzs (rizóma): ezek különböző vastagságú, általában vízszintes irányba növekedő, föld alatti szármódosulások, amelyek lefelé gyökereket, felső részükön pedig rügyeket fejlesztenek: ezekből nőnek ki a föld feletti részek (pl. gyöngyvirág, foltos konytvirág).
kertészet

Recéshagymájú nősziromKövessük nyomon egy tavasszal nyíló hagymás virág életciklusát (pl. nárcisz, tulipán):

1. A hagyma fejlődése a hagyma nyugalmi időszakában, az ültetéssel kezdődik (szeptember-október). Néhány hét múlva már fejlődnek a gyökerek, megjelenik a hajtáscsúcs. A hajtáscsúcs zárt és kemény, hogy tavasszal a kemény talajt át tudja törni. Így telel át a növény.

2. Kora tavasszal, kb. márciusban kezdődik meg a levelek fejlődése és valalmivel később elkezd virágozni a növény. Ehhez mozgósítja a hagymában elraktározott tápanyagokat. (A növény kihajt.)

3. A virágzás ideje alatt megkezdődik a tartalék tápanyag képzés, amelyek a hagymába raktározódnak. Valamelyik növény magokat is és fiókhagymákat is képez, így biztosítja a fajfenntartást.

4. A nyugalmi időszakban, a növény elhervad, visszahúzódik.


 


Forrás:fexin.eu

Tóth Ferenc egyéni vállalkozó

info@fexin.eu


Kapcsolódó cikk:Ültetési tanácsok


-bv-

További áruház hírek: termekpiac.com