Békés megye termékpiac online

Magyarország

www.mconet.hu

 Péntek,    Ágoston
Ajándékok a Vateráról Valentin napra

Ki volt Valentin?

Biztos választ nem tudunk személyét illetően. Szinte ahány könyv, annyi verzió született életéről. Mégis, a különböző sztorikból kirajzolódik egy római pap képe, akit II. Claudius császár uralkodása idején 269. február 14-én kivégeztek. Valószínűleg azért halt mártírhalált, mert segített az akkoriban üldözött keresztényeknek. Valentin emlékét tovább őrizték a Krisztus-hitet követők, és február 14-ét elnevezték Szent Valentin napjának.


A későbbi legenda emleget még egy fiatal, vak lányt is, aki a történet szerint a börtönőr gyermeke volt. Valentin megsajnálta, s imáival meggyógyította. Kivégzése napján pedig egy levelet küldött a lánynak azzal a felirattal: a te Valentinod...

 

 innivaló, ajándék

Szerelmi bájital -Valentin napi gyümölcstea

 

Pogány ünnepek

Ha a keresztény hagyományokra hallgatunk, akkor halálának évfordulóján ünnepeljük a szerelem napját, ha viszont más elméletekre hallgatunk, akkor az is lehet, hogy a keresztény egyház így próbálta más mezbe bújtatni a pogány Lupercalia fesztivált, ami a római hagyományok szerint a tavasz kezdetét ünnepelte, és a megtisztulás időszakának számított. Ilyenkor kiseperték a házakat, és sót szórtak szét. E mellett termékenységi fesztivál is volt, ahol egy kecskét, és egy kutyát áldoztak fel a termékenység és a megtisztulás érdekében. Ezután a kecske vérbe mártott húsával a fiúk az utcákat járták, és megérintették a nőket, akik ezt cseppet sem tartották undorítónak, inkább örültek neki: hiszen azt tartották, hogy abban az évben ez biztosítja számukra a termékenységet. Ezek után a hajadonok bedobták nevüket egy urnába, amiből aztán az agglegények kihúztak egy nevet: a pár egy évre összetartozott, és ez a kapcsolat sokszor házassággal végződött. Később aztán ezt a szokást törvényen kívül helyezték, mint vallásellenest.

 

Davidoff - Adventure edt 50ml

 

A legenda tovább él

A római szokások, ha nem is túl gyorsan, de eljutottak más országokba is. A 14. században már feljegyezték, hogy véletlenszerűen kiválasztott, összesorsolt párok alakultak ezen a napon. 1446-ban már az angolok is ünnepelték ezt a napot. Az 1780-as évektől pedig elterjedtek e speciális alkalomra nyomtatott, úgynevezett barátságkártyák, amelyek főleg Németországban arattak nagy sikert. A képeslapküldés szokása mára a legtöbb nyugat-európai országban meghonosodott, s az utóbbi években nálunk is elterjedt.

 

Puma Ferrari póló

 

A magyar néphagyomány Bálint napja

 Február 14-ét szerelmesek napjaként Magyarországon csak 1990-től ünneplik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar néphitben nem volt e nap korábban is ünnep. Igaz, másféle. Nálunk ugyanis az ünnep keresztény jellege volt a meghatározó, hiszen az itáliai ókeresztény vértanú, Valentin (=Bálint) legendáját nálunk is ismerték. Olvasható az Érdy-kódexben is. Eljutott hozzánk egy másik Bálint-történet is egy németországi püspökről, akinek az ünnepe eredetileg január 7-hez kapcsolódott. Az ő alakja később összeolvadt a vértanú Valentin történetével, s egyszerre ünnepelték meg mindkettőt, 14-én. A német püspök segítségében elsősorban a nyavalyatörősök és a lelki betegek bizakodtak, így e napon ők is ünnepeltek. Akik ilyen betegségre hajlamosak voltak, azok szívesen viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy frászkeresztet, amely a betegség elriasztására szolgált. Bálint napjához időjóslás is tartozott. Azt tartották, ha hideg, száraz idő van ezen a napon, akkor jó lesz az évi termés.

 

A  képeken látható termékek megvásárolhatóak a vatera.hu oldalon.

 

Webáruház: vatera.hu

Vatera.hu Kft.

 

Kapcsolódó cikk:140.000 látogató naponta a Vatera.hu-n

 

-bv-

Szóljon hozzá a fórumon! forum.mconet.biz
További termek  hírek:
termekpiac.com


Szóljon hozzá regisztráció után!