Békés megye termékpiac online

Magyarország

www.mconet.hu

 Vasárnap,    Rózsa
A méz, a természet egyik csodája
A mezfutar.hu webáruházban a Cserényi család 600 kaptáras gazdaságából származó kíváló minőségű mézet vásárolhatunk.  A méz naponta fogyasztva a leghatékonyabb. Növeli ellenállóképességünket, erősíti szervezetünket. Betegség kezelésére önmagában nem elég, de bizonyítottan hasznos kiegészítő.

A méz előnyösen kombinálható élelmiszerekkel; bármilyen italban kiválóan helyettesíti a cukrot; a mézes sütemény sokkal tovább puha marad, mint a cukros. Sok helyen mást írnak, de tudnunk kell, hogy a test vitaminszükségletét a méz valójában nem pótolja! A mézben az enzimeknek nagy a szerepe, vitaminforrásnak a virágpor felel meg.

 

cukor

Akácméz

 

Mennyi mézet fogyasszunk?

Erről megoszlanak a vélemények. Napi rendszerességgel 2-3 evőkanál méz mindenképpen ajánlott a test karbantartásához. Betegség esetén ennek többszöröse, ami a fekvőbetegnek kötelező több liter teában úgyis benne van.

Milyen mézet fogyasszunk?

Ahogy egy-egy azonos fajtájú méz íze területenként változik, így változik beltartalma is. A mézek legtöbb gyógyító tulajdonsága megegyezik, de mindegyiknek van egyedi tulajdonsága is. Érdemes a mézfajtákat vegyesen fogyasztani, hogy így teljes körű támogatást nyújtsunk szervezetüknek.

 

méhek

Pumpás tetejű akácméz

 

A méz keletkezése

A méhek legnagyobb haszna a virágok megporzása. A virágok az általuk termelt nektárral, egy édes folyadékkal csalogatják magukhoz a méheket. A méh a virágok nektárját gyűjti össze, majd azt saját szervezetében átalakítja. A felszívott nektárhoz a szájukban lévő garatmirigyből enzimeket, emésztőnedveket kever hozzá, a keveréket pedig mézgyomrukban gyűjtik. Hazaérkezés után innen töltik bele ezt a még híg folyadékot a lépek sejtjeibe. Végül teljes értékű mézzé akkor válik, amikor szárnyuk lebegtetésével, a levegő keringetésével besűrítik, és lecsökkentik a víztartalmát. Mindez néhány nap alatt történik, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a méhek a nektárból mézet gyártsanak.

 

virágpor, méhek

A méz a természet egyik csodája

 

Népi gyógymódok

- Gyermek köhögésekor mézes ruhát kell tenni a mellkasra.

- Mérgezés ellen hasznos a tejbe 5-6 evőkanál mézet is tenni.

- Rekedtség ellen: 2 tojássárgáját 2 evőkanál mézzel és fél csésze forró kávéval elkeverünk, és majdnem forrón megisszuk.

- Köhögés ellen: egy nagy feketeretket megpucolunk, belsejét kifúrjuk. 1 dl mézet edényben éppencsak felforrósítunk, és rögtön ráöntjük a retekre. Levet fog ereszteni, ezt a levet isszuk naponta többször.

- Meghűlésre, lázasoknak kifejezetten ajánlott a limonádé - 1 egész citrom levével, 1 evőkanál mézzel.

- Égési sebre kenve azonnal fertőtlenítő, fájdalomcsillapító.

 

Forrás:mezfutar.hu

Cserényi István

őstermelő

 

-bv-

Szóljon hozzá a fórumon! forum.mconet.biz
További termek  hírek:
termekpiac.com

 

 

 


Szóljon hozzá regisztráció után!