Békés megye termékpiac online

Magyarország

www.mconet.hu

 Szombat,    Beatrix
NGM: tervszerűen halad a devizahitelesek megsegítése

A kormány és a Magyar Bankszövetség megállapodása értelmében a 90 napnál hosszabb késedelemmel rendelkező devizahitelesek tartozását a pénzintézetek forintra váltják, és 25 százalékát elengedik.


A terveknek megfelelő ütemben halad a 90 napnál hosszabb késedelemmel rendelkező devizahitelesek megsegítése a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint. A kormány és a Magyar Bankszövetség között 2011. december 15-én kötött megállapodás a 90 napnál hosszabb késedelemmel rendelkező deviza jelzáloghitel adósoknak is segítséget biztosít - írja a tárca keddi közleményében.

 

bank

Tervszerűen halad a devizahitelesek megsegítése

 

 

A tartozás átváltásának és elengedésének szabályait tartalmazó jogszabály előkészítése folyamatban van. A kormány a szabályozás részletes tartalmáról egyeztet az érintett szakmai és civil szervezetekkel, majd a jogszabály-előkészítő munka lezárását követően, várhatóan március elején benyújtja a jogszabályjavaslatot az Országgyűlésnek.

 

A kormány a jogszabály-javaslatban olyan eljárásrend kialakítására tesz javaslatot, amely a hiteladósok és a pénzügyi intézmények számára is kellő időt és lehetőséget biztosít a részvételre, a jogosultság igazolására, illetve a megvalósításra. Ennek megfelelően május 15-ig lesz lehetőségük az érintetteknek a programba való jelentkezésre. Az eljárás a devizaadósok számára költségmentes lesz.

 

Az rt. formában működő hitelintézetek lakossági bruttó hitelállománya a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján közzétett adatok szerint tavaly az utolsó negyedévben - jórészt a végtörlesztésnek betudhatóan - 198,748 milliárd forinttal - 2,6 százalékkal - csökkent, és 2011 végén 7.407,814 milliárd forintot tett ki.

 

A lakosság 90 napon túl késedelmes hiteleinek állománya 2011 végén 968,692 milliárd forint volt, 95,432 milliárd forinttal - 10,9 százalékkal - emelkedett 2011. szeptember végéhez képest, és az összes lakossági hitel 13,08 százalékát tette ki, míg tavaly szeptember végén a 873,260 milliárd forint 90 napon túl lejárt állomány a teljes lakossági hitelállomány 11,48 százalékát. Ebből a devizában nyújtott, 90 napon túl lejárt hitelek állománya 2011 végén 700,886 milliárd forint volt, az összes lakossági devizahitel 13,9 százaléka.

 

Forrás:hirado.hu

 

-bv-

Szóljon hozzá a fórumon! forum.mconet.biz

További gazdasági hírek: termekpiac.com


Szóljon hozzá regisztráció után!